BP-olie in Golf van Mexico nog lang niet afgebroken

Grote schade
De olie die over is gebleven nadat een boorplatform van BP vorig jaar miljoenen tonnen olie in de Golf van Mexico lekte, breekt lang niet zo snel af als gehoopt. Ook heeft de olie het leven op grote delen van de zeebodem uitgeroeid. Dat zegt maritiem bioloog Samantha Joyce. Met video’s en foto’s liet Joyce zaterdagavond de resultaten zien van het onderzoek dat zij in december met een onderzeeër in de Golf van Mexico heeft uitgevoerd. Haar onderzoek spreekt andere (waarschijnlijk door BP of de autoriteiten gesponsorde) onderzoeken tegen. Daarin wordt beweerd dat de oude situatie zich volgend jaar heeft hersteld doordat microben de olie hebben omgezet in onschadelijker materiaal. Joyce bezocht plaatsen die ze in de zomer ook heeft bezocht. Ze verwachtte dat de olie die er toen nog was nu weg zou zijn, maar dat was niet het geval. “Door een of andere reden breekt dit spul nog niet af. We moeten nog uitzoeken waardoor dit komt”, zei Joyce op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science in Washington.

Tegenspraak
Dat de onderzoeken elkaar tegenspreken, zou kunnen komen doordat de onderzoekers op verschillende plaatsen en op verschillende tijdstippen hebben gekeken. Joyce heeft echter uitgebreider onderzoek gedaan dan andere wetenschappers. Toch wordt haar onderzoek minder snel opgenomen in wetenschappelijke tijdschriften. Joyce en haar collega’s namen 250 monsters van de zeebodem en bereisden een gebied van 6734 vierkante kilometer. Ze toonde onder meer diverse foto’s van krabben en zeesterren die in de olie zijn gestikt. Ze wees er op dat de bron van BP ook een aanzienlijke hoeveelheid methaangas in de Golf van Mexico heeft gebracht. Dit feit zou zijn genegeerd door andere wetenschappers.

Lees ook:Driehonderd geredde pelikanen weer vrijgelaten
Lees ook:Wetenschappers ontdekken nieuwe oliewolk in Golf van Mexico
Lees ook:Natuurramp Golf van Mexico lijkt afgewend
Lees ook:Forse dolfijnensterfte in Golf van Mexico
Lees ook:Olieramp in Golf van Mexico toch ernstiger dan gedacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.