Miljoen Amerikaanse vleermuizen gestorven aan epidemie

Foto: U.S. Fish and Wildlife Service

Massasterfte
Een epidemie heeft het leven van al een miljoen vleermuizen geëist in de VS. Het white nose syndrome verspreidt zich bovendien over een steeds groter gebied, waardoor nog miljoenen vleermuizen zouden kunnen sterven. Een kenmerk van de ziekte is een witte schimmel die rond de snuit van de vleermuizen verschijnt. De ziekte werd vijf jaar geleden voor het eerst opgemerkt in New York. Sindsdien is de epidemie aan een snelle opmars bezig. Nu dreigt ook het westen van de Verenigde Staten te worden getroffen. In sommige grotten zijn reeds alle vleermuizen uitgestorven door de ziekte. In het slechtste geval kunnen hele soorten in de VS uitsterven. De nachtdieren worden dan wel niet vaak door mensen gezien, maar zijn desondanks erg belangrijk. Zo verorberen ze ieder jaar miljoenen kilo’s insecten.

Menselijke verspreiding
Voorlopig lijken de vleermuizen de ziekte zelf te verspreiden, maar toch wordt landeigenaars in het westen van de VS aangeraden om zo weinig mogelijk activiteiten in grotten uit te voeren. Aangezien de mens nog grotere afstanden aflegt, zou de schimmel ook op deze manier schade kunnen aanrichten. Vorige maand werd een aanvraag ingediend om alle grotten en verlaten mijnen in 48 staten te sluiten. Biologen vermoeden dat de ziekte aanvankelijk afkomstig is uit Europa en door mensen is meegebracht naar New York.

Lees ook:Schimmelinfectie zaait dood en verderf onder Amerikaanse vleermuizen
Lees ook:Meer vleermuizen in New Yorkse grotten
Lees ook:6,7 miljoen vleermuizen gestorven aan witneussyndroom in Noord-Amerika
Lees ook:Biologiestudenten ontwerpen kachel voor kleumende vleermuizen
Lees ook:Drager dodelijke amfibieënziekte achterhaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.