EU gaat Zweden vervolgen voor wolvenjacht

Foto: Wikimedia Commons
Debat
De Europese Unie gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen Zweden. De lidstaat laat immers opnieuw wolvenjacht toe, en overtreedt daarmee de Europese milieuwetten. In Zweden mag vanaf vandaag een maand lang op wolven worden gejaagd. Van de ruim tweehonderd dieren die daar in het wild leven, mogen gecertificeerde jagers er twintig doden. De autoriteiten stellen dat de maatregel nodig is om vee te beschermen, maar ook om de wolvenpopulatie gezond te houden. De omstreden wolvenjacht leidt, net als in voorgaande jaren, tot een fel publiek debat. Sommige jagers klagen zelfs dat zij met de dood worden bedreigd wegens hun deelname. In Zweden mogen sinds vorig jaar weer elk jaar enkele tientallen wolven worden afgeschoten. Tegenstanders vinden dat alle wolven beschermd dienen te worden en beklagen zich over de volgens hen wijdverbreide illegale jacht. Volgens officiële schattingen worden jaarlijks tussen de 25 en 35 dieren illegaal afgeschoten. De daders worden vrijwel nooit gepakt.

Gezond
Voor de autoriteiten is het moeilijk om rekening te houden met beide kampen. Het huidige beleid is gericht op een stabilisatie (dus geen groei) van de populatie. Daarbij is besloten dit jaar ook een aantal wolven uit landen als Rusland en Finland uit te zetten om inteelt te voorkomen. Die inteelt wordt ook aangevoerd als een belangrijke reden voor de wolvenjacht. Ongeveer zes procent van de populatie heeft daarmee te maken, maar geen van de vorig jaar geschoten wolven behoorde tot die zes procent. Het ging juist om uiterst kwieke en erg gezonde dieren. Het is zelfs zo dat je bij een populatie van circa vijfhonderd dieren eigenlijk pas kan spreken van een gezonde, levenskrachtige populatie. De Europese commissaris voor Milieu Janez Potocnik vindt de jacht dan ook een overtreding van de Europese richtlijnen voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Potocnik zegt dat ze geen andere keuze heeft dan de Europese Commissie te vragen om de formele procedure te starten tegen Zweden wegens een opzettelijke overtreding van de Europese wetgeving.

Lees ook:Zweden opent jacht op wolven
Lees ook:Zweedse jagers mogen twintig wolven schieten
Lees ook:Zweden gaat jacht op beperkt aantal wolven toestaan
Lees ook:Zweedse wolven worden toch gespaard
Lees ook:Noorse jagers mogen meer wolven schieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.