Indiase tijgers worden steeds kleiner en lichter

Foto: Paul Mannix
Amper honderd kilo
De Bengaalse tijger wordt steeds kleiner. Dat komt volgens onderzoekers primair doordat de dieren veel last van stress hebben. Het leefgebied van de tijger wordt in India de laatste jaren steeds kleiner en de dieren hebben daar zichtbaar last van. De wetenschappers onderzochten de tijgers in het grensgebied tussen India en Bangladesh. In vergelijking met tien jaar geleden zijn de roofdieren aanzienlijk kleiner en lichter. “We waren onaangenaam verrast dat er nagenoeg volwassen dieren waren die amper honderd kilo wogen”, aldus de directeur van het tijgerreservaat Sunderbans. Het gemiddelde gewicht van een volwassen Bengaalse tijger hoort eigenlijk minstens rond de 140 kilo (vrouwtjes) te liggen. Mannetjes wegen normaliter zelfs meer dan tweehonderd kilogram, al zijn de Bengaalse tijgers uit de mangrovewouden doorgaans wel wat kleiner dan hun soortgenoten in de rest van India of in Nepal.

Ontbossing en zeeniveau
Niet alleen de ontbossing speelt een rol bij de tijgerkrimp, maar ook het stijgende zeeniveau. Doordat het water hoger staat, worden de mangrovebossen waar de tijgers leven steeds zouter. Daardoor zijn er minder zoetwaterpoelen waar de dieren kunnen jagen op hun prooi. “De tijgers zijn psychisch gestrest en trekken nu, geleid door ondervoeding en honger, het door mensen bewoonde gebied in op zoek naar geiten en koeien”, aldus onderzoeker Pranabesh Sanyal. Volgens de laatste telling van 2001-2002 leven in het grensgebied tussen India en Bangladesh nog ongeveer 274 tijgers. Op een internationale top spraken de dertien landen die nog tijgers binnen hun staatsgrenzen hebben recentelijk af om maatregelen te nemen om het dier te beschermen. Stropers, illegale handel en ontbossing zullen worden aangepakt zodat in 2020 de populatie tijgers zal zijn verdubbeld tot minstens zevenduizend exemplaren. Een eeuw geleden leefden er nog zo’n 100.000 tijgers in het wild.

Lees ook:Kleine tijgers verbazen wetenschappers
Lees ook:De mensenetende tijgers van de Sundarbans
Lees ook:Bengaalse tijgers ‘verdwijnen’ uit reservaat
Lees ook:India wil tijgertoerisme inperken
Lees ook:Mensenetende tijger gevangen in India

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.