WNF vestigt aandacht op het lot van de wilde tijger

Populatiekrimp
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft in Indonesië bijzondere opnames gemaakt van drie Sumatraanse tijgers. Een moeder en twee welpen werden door een verborgen camera op de gevoelige plaat vastgelegd. De Sumatraanse tijger staat te boek als de zeldzaamste gestreepte kat ter wereld. De schamele wilde populatie omvat volgens schattingen nog maar zo’n 400 exemplaren. Wereldwijd leven naar schatting nog ongeveer 3200 tijgers in 13 landen: Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam. De tijger komt voor in verschillende ondersoorten; de Bengaalse tijger, de Indochinese tijger, de Siberische tijger (ook wel Amoertijger genoemd, zie foto), de Sumatraanse tijger en de Zuid-Chinese tijger. De Maleise tijger, waarvan vermoedelijk nog maar 500 exemplaren in het wild voorkomen, wordt pas sinds 2004 als aparte ondersoort onderscheiden. Daarvoor werd het dier tot de Indochinese tijgers gerekend. Van de Zuid-Chinese tijger wordt gevreesd dat hij in het wild is uitgestorven. Het jaar 2010 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. De soortenrijkdom in de tropen is de afgelopen 35 jaar met 50 procent gedaald. De tijger staat symbool voor de wildernis die overal ter wereld zwaar onder druk staat. De afgelopen jaren werd er vanuit gegaan dat nog circa 4000 tijgers in het wild voorkomen, maar sinds kort hebben wetenschappers hun schattingen naar beneden bijgesteld en gaan ze uit van een wereldpopulatie die bestaat uit 3200 dieren. Helemaal waterdicht is dit cijfer overigens niet. Tijgers zijn geheimzinnige, schuwe en schichtige dieren die zich maar zelden tonen. Maar de tendens is duidelijk: de tijger is vrijwel overal ter wereld op zijn retour.

Tijgerjaar
Vandaar dat het WNF in het Chinese astrologische Jaar van de Tijger, dat op 14 februari begint, wereldwijd aandacht vraagt voor de problemen waar de tijger mee kampt. Het belangrijkste gevaar is de grootschalige illegale jacht, waar de tijger in toenemende mate het slachtoffer van wordt. Hoe schaarser de tijger, des te meer de stropers verdienen aan de verkoop van hun illegale buit. Tijgers zijn vooral populair vanwege hun vacht en hun lichaamsdelen, die verwerkt worden in traditionele medicijnen. Zeker in China is de stroperij inmiddels een complexe, lucratieve en professionele bedrijfstak waarin miljoenen omgaan. Daarnaast is het leefgebied van de tijger de afgelopen decennia dramatisch afgenomen. Steeds vaker komen tijgers en mensen hierdoor met elkaar in conflict. Onder meer houtkap, de aanleg van oliepalmplantages en klimaatverandering hebben ertoe geleid dat de tijger nog maar 7 procent van het oorspronkelijke verspreidingsgebied tot zijn beschikking heeft. Experts vrezen dat alle tijgers verdwenen zullen zijn in het volgende Jaar van de Tijger (2022) als er geen adequate maatregelen tegen de stroperij en habitatdestructie worden genomen. De Sumatraanse tijger is zo zeldzaam dat wetenschappers nauwelijks nog in staat zijn om het gedrag van dit schuwe dier te bestuderen. En minder kennis betekent dat het ook moeilijker wordt om de toekomst van de diersoort te waarborgen. Op de video van het Wereld Natuur Fonds is te zien hoe de tijgerin en haar welpen de cameraval ondekken. Hoewel het een geluidloze infraroodcamera betreft, heeft het drietal toch door dat het om een onbekend object gaat, want ze beginnen aan de cameraval te snuffelen. Het materiaal van de videocamera’s van het WNF vormt een waardevolle aanvulling op de reeds bestaande kennis over het gedrag van de Sumatraanse tijger. Want ondanks de sombere tendens heeft de tijger nog steeds goede kansen. Indien de tijger voldoende leefgebied en rust krijgt, plant hij zich namelijk makkelijk voort. WNF wil het Jaar van de Tijger daarom vooral gebruiken om meer leefgebied en strengere maatregelen tegen stroperij te realiseren. Belangrijk in dat verband is ook de grote politieke ‘tijgertop’ die in september van dit jaar wordt gehouden in Vladivostok. De top zal voorgezeten worden door niemand minder dan Vladimir Poetin.

Lees ook:Drie Sumatraanse tijgertjes geboren in Indonesië
Lees ook:Kinderen brullen voor de tijger
Lees ook:Sumatraanse tijger geboren in Amerikaanse dierentuin
Lees ook:Vier Sumatraanse tijgers geboren in Amerikaanse dierentuinen
Lees ook:Tiener deelt bed met Bengaalse tijger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.