Landingsplaats van prehistorische vliegenier ontdekt

Foto: Saku Takakusaki

Sporen
Amerikaanse wetenschappers hebben in Frankrijk een prehistorisch spoor ontdekt dat laat zien hoe de eerste vliegende reptielen de landing inzetten na een vlucht. De 140 miljoen jaar oude moddersporen in de buurt van de Franse plaats Crayssac zijn afkomstig van een pterosaurus. De pterosauriërs waren de eerste gewervelde dieren die konden vliegen. Uit de sporen blijkt dat het reptiel bij de landing eerst bijna stil in de lucht ging hangen, waarschijnlijk met behulp van zijn vleugels. Vervolgens zette het dier zijn achterpoten aan de grond om daarna twee kleine sprongetjes te maken en ook zijn gevleugelde voorpoten neer te laten komen.

Vogels
De studie naar het prehistorische landingsspoor is beschreven in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Volgens de onderzoekers bewijst het spoor dat pterosauriërs in eerste instantie op dezelfde manier landden als moderne vogels, op twee poten en met hun lichamen in verticale positie. Daarna liepen de dieren vermoedelijk op vier poten verder. De afdrukken in Frankrijk zijn naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van een kleine pterosaurus, aangezien de klauwen van het gevleugelde reptiel maar vijf centimeter lang waren.

Klapwieken
“De kleinste pterosauriërs konden goed klapwieken met hun vleugels, dus op die manier hingen ze bijna stil in de lucht voor ze de landing inzetten”, vertelt hoofdonderzoeker Kevin Padian van de Universiteit van Californië in het Britse tijdschrift New Scientist. De grootste pterosauriërs hadden echter een gigantisch lichaam met een vleugelspanwijdte van ruim tien meter. Het is niet duidelijk of die megagrote exemplaren op dezelfde manier landden als de kleinere pterosauriërs. Ook hopen de onderzoekers nog afdrukken te vinden van opstijgende pterosauriërs, want over de manier waarop de dieren zich afzetten van de grond is eveneens weinig bekend.

Lees ook:Pterosauriërs waren bekwame vliegers
Lees ook:Pterosauriërs legden gigantische afstanden af
Lees ook:Onbekende pterosauriër gevonden in Beieren
Lees ook:Grote pterosauriërs gebruikten vier poten om op te stijgen
Lees ook:Pasgeboren pterosauriërs konden nog niet vliegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.