Ingevroren sperma maakt geboorte reuzenpanda mogelijk

Foto: Jeff Kubina
Kunstmatige inseminatie is vanaf heden ook een succes bij panda’s. Donderdag kwam in China namelijk de eerste jonge reuzenpanda die is verwekt met behulp van ingevroren sperma ter wereld. Net na zonsopgang schonk moeder You You haar kleintje het levenslicht. Het is voor het eerst dat deze bevruchtingstechniek in de praktijk succesvol uitpakt bij een reuzenpanda. Het sperma wordt met vloeibare stikstof bevroren en vervolgens bewaard tot de tijd rijp is. Eerdere pogingen mislukten zonder uitzondering, met name doordat maar dertig procent van de spermacellen wist te overleven. Nu wist maar liefst tachtig procent van de cellen de beproeving te doorstaan. De kunstmatige bevruchting vond plaats in maart, terwijl het zaad van mannetjespanda Lu Lu al een paar jaar in de vriezer lag opgeborgen.

Bron en video: NOS Headlines

Lees ook:Hogere temperaturen hebben negatieve invloed op spermakwaliteit van zebravinken
Lees ook:Ontsnapte koe leeft al zes weken in bossen van Lettele
Lees ook:Recordaantal reuzenpanda’s gefokt in 2013
Lees ook:Olifantje geboren met behulp van ingevroren sperma
Lees ook:Panda’s krijgen overlevingscursus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.