Zeldzame sneeuwpanter op foto vastgelegd

Foto: Wildlife Conservation Society

Hij is de trotse koning van de woeste Centraal-Aziatische bergtoppen die fier richting de hemel prijken. Een geruisloos en behendig roofdier, zelden opgemerkt door zijn nietsvermoedende prooi of het schaarse contingent aan mensen dat de ruige bergtoppen waagt te betreden. Toch hebben cameravallen in Afghanistan beelden opgeleverd van deze geheimzinnige roofkat. De sneeuwpanter op de foto markeert zijn territorium door geurvlagen te verspreiden. In totaal leven er waarschijnlijk nog maar circa honderd sneeuwluipaarden in de woeste berglanden van Afghanistan. De totale populatie, verspreid over bijna twee miljoen vierkante kilometer en delen van twaalf landen, bestaat naar schatting nog maar uit ongeveer 3500 exemplaren. De schitterende bontmantel van het dier is helaas een gewild luxeartikel, terwijl de vermalen botten van een sneeuwluipaard ook nog steeds gebruikt worden in de traditionele Chinese geneeskunde. Door het ongrijpbare karakter van deze oogverblindend mooie kat, is het uitzetten van een beschermingsplan bepaald geen sinecure. Het blijft jammer dat natuurlijke schoonheid je als dier extra vatbaar maakt voor de grijpgrage klauwen van menselijke decadentie en hebzucht.

Bron en meer foto’s: National Geographic News

Lees ook:Verassend grote populatie sneeuwluipaarden ontdekt in Afghanistan
Lees ook:Schubdieren onderschept in Thailand
Lees ook:Zeldzame sneeuwpanter gefilmd in China
Lees ook:Bloeiende populatie sneeuwluipaarden ontdekt in Afghanistan
Lees ook:Sneeuwluipaard niet meer met uitsterven bedreigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.