Sumatraanse orang-oetans gewild als handelswaar

Op Sumatra wordt nog steeds op grote schaal gehandeld in orang-oetans. De illegale handel gaat zo ver dat de mensaap op het Indonesische eiland uit dreigt te sterven, staat in een rapport van de natuurorganisatie Traffic. De meeste orang-oetanbaby’s gaan naar westerse landen, waar ze illegaal als huisdier worden gehouden. Op Sumatra leven nog zo’n 7000 orang-oetans in het wild. Ze zijn wettelijk beschermd, maar volgens Traffic worden illegale handelaren zelden aangepakt door de Indonesische overheid. Babyapen zijn populair als huisdier, om nog maar te zwijgen over de vaak meer perverse drijfveren die ten grondslag liggen aan deze verwerpelijke handelspraktijken. Veel orang-oetans worden als veredelde clowns en boksers ingezet tijdens stompzinnige shows of zelfs gebruikt al seksueel lustobject. Om een jonge rode aap in handen te krijgen, moet de uiterst beschermende moeder meestal eerst worden gedood. De grootste orang-oetanpopulatie leeft overigens op Borneo, een ander Indonesisch eiland. Traffic wil dat de Indonesische regering haar beleid verscherpt.

Lees ook:Orang-oetans in Atjeh met uitsterven bedreigd
Lees ook:Orang-oetans uitstekende nestenbouwers
Lees ook:Aantal orang-oetans in Indonesië blijft dalen
Lees ook:Meer orang-oetans dan gedacht op Sumatra
Lees ook:Bosbranden bedreigen Indonesische orang-oetans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.